11.2.25

Ο αστερισμός Μικροσκόπιον + ΒΙΝΤΕΟ του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου, δασκάλου, συγγραφέα

 

Ο αστερισμός Μικροσκόπιον + ΒΙΝΤΕΟ

του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου, δασκάλου, συγγραφέα



ΓΕΝΙΚΑ: Ο αστερισμός Μικροσκόπιον [Λατ. Microscopium, συντ. Mic], καταγράφηκε πρώτη φορά το 1763, από τον αστρονόμο Lacaille. Έχει έκταση 209,5 τετ. μοίρες [66ος αστερισμός σε έκταση μεταξύ των 88 αναγνωρισμένων]. Συνορεύει με τους αστερισμούς Αιγόκερω, Τοξότη, Ινδό, Γερανό και Νότιο Ιχθύ και είναι πλήρως ορατός σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 45° Βόρεια και 90° Νότια. Στην Ελλάδα είναι αμφιφανής, δηλαδή παρά το ότι βρίσκεται ολόκληρος στο νότιο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας, είναι ορατός στο σύνολό του από την Ελλάδα τις καλοκαιρινές νύχτες, μέχρι το Νοέμβριο.



ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Μία παλαιότερη ονομασία αστερισμού στην περιοχή του Μικροσκοπίου, που ίσως το περιελάμβανε, αναφέρεται σε γερμανικό αστρονομικό έργο του 1564 ως Neper (Τρύπανον). Αλλά και ο Γερμανός αστρονόμος Christian Ludwig Ideler (1766-1846), επίσης το ονομάζει Bohrer (τρυπάνι) και το περιγράφει ως εξής: «Βρίσκεται στην ουρά του Τοξότου και του Αιγόκερω, και έχει πολλούς αστέρες, δύο από αυτούς στην κεφαλή του τρυπάνου και τρεις στο σίδερο.». Ο Φλαμαριόν πάλι στο Les Etoiles αναφέρει το Neper ως πρόδρομο του αστερισμού Μονόκερω στο χειμερινό ουρανό.



ΟΙ ΦΩΤΕΙΝΟΤΕΡΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ: Ο αστερισμός περιλαμβάνει 43 ορατούς αστέρες [φ.μ.≤ 6,5]. Δεν υπάρχει στον αστερισμό κάποιος ιδιαίτερα φωτεινός αστέρας, ενώ κανένας δεν έχει ιδιαίτερο όνομα. Ο α Μικροσκοπίου έχει φαινόμενο μέγεθος 4,90. Οι γ και ε Μικροσκοπίου έχουν αντιστοίχως φαινόμενο μέγεθος 4,67 και 4,71. Ο θ1 [φ.μ. 4,82] έχοντας έναν ιδιαίτερο φασματικό τύπο, φαίνεται πως αποτελείται και από χρώμιο, ευρώπιο και στρόντιο!

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ: Ο αστέρας Lacaille 8760 (HD 202560), με φαιν. μέγεθος 6,67, είναι ένας ερυθρός νάνος που βρίσκεται πολύ κοντά στη Γη και το Ηλιακό μας Σύστημα, εφόσον απέχει «μόλις» 12,61 έτη φωτός ή 119,3 τρισεκ. χλμ., γεγονός που τον καθιστά τον τριακοστό τρίτο κοντινότερο αστέρα. Η απόσταση όμως αυτή αυξάνεται συνεχώς με ρυθμό 28 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (100.800 χιλιόμετρα την ώρα). Το απόλυτο μέγεθος του αστέρα αυτού είναι 8,7, δηλαδή είναι και στην πραγματικότητα πολύ αμυδρότερος του Ήλιου. Το Μικροσκόπιον διαθέτει και αρκετούς αμυδρούς γαλαξίες, με φωτεινότερο τον NGC 6925 [φ.μ.11,3].

Konstantinosa.oikonomu@gmail.com 

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ: 


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Η ασωτία Του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου δασκάλου - συγγραφέα + ΒΙΝΤΕΟ

  Η ασωτία +ΒΙΝΤΕΟ Του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου δασκάλου - συγγραφέα Η ασωτία της ανθρωπότητας οδηγεί σε ινστιτούτα αδυνατίσματος ή την α...

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ....